Mleveni mak je čest sastojak u mnogim tradicionalnim i modernim jelima. Dobija se usitnjavanjem semenki maka, koje su bogate nutritivnim vrednostima (proteini, vlakna i minerali).
Ima mnoga korisna svojstva za zdravlje, uključujući poboljšanje metabolizma i povećanje energije. Bogat je antioksidantima, koji štite ćelije od oksidativnog stresa i smanjuju upale u organizmu. Često se koristi kao osnova za kolač, dekoracija za torte ili sastojak u slatkišima i napicima. Jedan od popularnih recepata sa mlevenim makom je makovnjača, tradicionalni kolač koji se priprema u mnogim delovima Srbije.
Za pripremu makovnjače, potrebni su sledeći sastojci:
- 500 gr brašna
- 150 ml mleka
- 50 gr kvasca
- 100 gr šećera
- 2 jaja
- 250 gr mlevenog maka
- 100 gr šećera u prahu
- 1 limun (sok)
- 1 kašičica vanilin šećera
- korica jednog limuna
- 100 gr putera
- so
Zagrevajte mleko i dodajte kvasac i šećer. Ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se kvasac ne aktivira. U veliku činiju dodajte brašno i prstohvat soli. U sredini napravite udubljenje i dodajte kvasac i jaja.
Zamesite testo i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Za to vreme u drugoj činiji pomešajte mleveni mak i šećer u prahu. Dodajte limunov sok, koricu limuna i vanilin šećer. Dodajte rastopljeni puter i promešajte.
Nakon što je testo podignuto, rastanjite ga na brašnom posutoj površini u oblik pravougaonika. Nanesite fil od maka na testo i uvijte testo kako biste dobili rolat. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.
Nutritivna tabela za 100 grama mlevenog maka:
- Kalorije: 455 kcal
- Proteini: 18 grama
- Masti: 35 grama
- Ugljeni hidrati: 22 grama
- Vlakna: 20 grama
- Kalcijum: 1420 mg
- Gvožđe: 11,8 mg
- Magnezijum: 365 mg
Mak mi meljemo na mlinu i pakujemo po 250g.
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Zdravija hrana
|
Brend |
Rinfuz |
Dobavljač |
Veleprodaja |
Način proizvodnje |
Vegan, Vegetarian |
Namena |
Imunitet, Mozak, Šećer |
Nutritivne informacije |
proteini (više od 10g na 100g) |
Oblik pakovanja |
Kesica |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Zrno |