Nigari, rafinisana morska so, se prvenstveno koristi za pravljenje tofua - sira od soje, a potom i kao lekovito sredstvo. Mitoku nigari proizvodi majstorska radionica Jošikava (Yoshikava).
Ako se doda u vodu dobija se napitak nigarisui, koji je danas popularan u Japanu za detoksikaciju, gubljenje težine, čišćenje kože, za borbu protiv umora, stresa, nesanice, prehlade i mamurluka.
Po proizvođačkoj specifikaciji i analizama Mitokuov Yoshikawa nigari sadrži:
MgCl2 x 6H2O 95.0% i više, AsO3 ispod 4 ppm, Pb ispod 20 ppm, Zn ispod 70 ppm.
Nigari je magnezijum (u obliku magnezijum hlorida), koji više od 70% ljudi nema dovoljno. Ovo je prirodan izvor iz morske soli i odlično se resorbuje!
Recept za tofu - sir od soje
Jednu šolju soje u zrnu potopiti preko noći. Ujutro je izmiksati i dodati 12 šolja vode. Staviti na vatru da se kuva uz stalno mešanje (soja pada na dno i može da zagori). Kada provri dodati čašu hladne vode, pustiti da provri i opet dodati još jednu čašu hladne vode. Ponoviti proces. Ukupno tri čaše vode po istom postupku treba dodati. Kuvanu smesu procediti, stavljajući cediljku preko koje je gaza. U izdvojeno sojino mleko dodati 1/4 kašičice rastopljenog nigarija u malo vode. Nigari će izazvati zgrušavanje belančevina iz sojinog mleka u roku od 5 minuta. Ovu smesu sipati u cediljku sa gazom. Gazu skupiti i zavezati (kao kada pravite sir) i pustiti da se ocedi preko noći. Za tvrđi sir postaviti i teg.
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Zdravija hrana
|
Brend |
Makrobiotika |
Dobavljač |
Macrobiotic |
Način proizvodnje |
Organski proizvod, Vegan, Vegetarian |
Namena |
Varenje |
Nutritivne informacije |
proteini (više od 10g na 100g), Visok nivo minerala |
Oblik pakovanja |
Pet kesa |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Prah |