Istorija i poreklo badema
Bademi potiču iz oblasti Srednjeg Istoka, gde se vekovima uzgajaju zbog svojih hranljivih svojstava i upotrebe u ishrani. Prvi zapisi o uzgoju badema datiraju iz antičke Persije i Mediterana, a badem je bio cenjen i u starom Egiptu, gde su ga faraoni smatrali simbolom prosperiteta. Danas su glavne zemlje proizvođači badema SAD (Kalifornija), Španija i Italija.
Kako nastaju badem listići?
Proces proizvodnje badem listića počinje berbom badema u njihovom punom sazrevanju. Nakon što se plodovi osuše i odstrane tvrde ljuske, bademi se pažljivo seku na tanke listiće pomoću specijalizovanih mašina. Ovi tanki listići se zatim blago peku kako bi dobili hrskavu teksturu i intenzivan ukus.
Nutritivna vrednost
Badem listići su bogati zdravim mastima, proteinima i vitaminima, što ih čini idealnim dodatkom za veganske i vegetarijanske recepte. Evo nutritivne tabele za 100 g badem listića:
Nutrijenti Vrednost (100 g)
Energetska vrednost 579 kcal
Masti 50 g
- od kojih zasićene 3.8 g
Ugljeni hidrati 22 g
- od kojih šećeri 4.4 g
Proteini 21 g
Vlakna 12 g
Vitamin E 26 mg (130% RDI)
Magnezijum 270 mg (67% RDI)
Vegan recept: Hrskava salata sa badem listićima
Sastojci:
• 100 g mešane zelene salate
• 1 avokado, naseckan
• 50 g badem listića, blago tostiranih
• 1 kašika maslinovog ulja
• Sok od pola limuna
• Prstohvat soli i bibera
Priprema:
Pomešajte zelenu salatu i avokado u posudi. Dodajte tostirane badem listiće za hrskavost. Prelijte maslinovim uljem i sokom od limuna, posolite i pobiberite po ukusu. Ova salata je lagana, osvežavajuća i bogata zdravim mastima i vlaknima.
Zanimljivost o bademima
Jeste li znali da je badem tehnički seme, a ne orah? Pripada porodici ruža i zapravo je u srodstvu sa breskvama, trešnjama i šljivama. Bademi su takođe poznati po svom visokom sadržaju vitamina E, koji deluje kao snažan antioksidans i pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja.
Alergeni
Bademi, uključujući i badem listiće, spadaju u orašaste plodove, pa mogu izazvati alergijske reakcije kod osoba osetljivih na orašaste plodove. Alergijske reakcije mogu varirati od blagih simptoma poput svraba i osipa do ozbiljnijih, kao što su oticanje ili anafilaktički šok.
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Zdravija hrana
|
Brend |
Rinfuz |
Dobavljač |
Veleprodaja |
Način proizvodnje |
Non Gmo, Vegan, Vegetarian |
Namena |
Holesterol, Krvni sudovi, Uzivanje |
Nutritivne informacije |
proteini (više od 10g na 100g), Visok nivo minerala |
Oblik pakovanja |
Natron kesa |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Komadići |