ŠTA SU TO SLAVUJEVE PAHULjICE OD PROSA?
Tajna kvaliteta pahuljica je jednostavna. Uzimaju celo zrno prosa. Očiste ga od ljuske, pri tome ne oštećuju unutrašnju opnu zrna. Propare ga i spljošte pod pritiskom. Tako pahuljice ostaju nutritivno podjednako kvalitetne kao i celo zrno. Na taj način je omogućena priprema brzog i kvalitetnog doručka bez kuvanja.
Slavujevo proso proizvodimo u ekološki čistoj oblasti Rusije. Veoma se trudimo da prirodno proizvodimo sve žitarice koje gajimo. Zrno prolazi višestruki proces čišćenja, ali ga pri tome ne oštećujemo ni na jedan način. Zato je naše zrno prosa jarke svetlo-žute boje, prijatnog mirisa i neponovljivog ukusa.
O PROIZVODU
Proso – danas donekle zanemarena žitarica – ima drevnu istoriju i počinje da se uzgaja 10 hiljada godina p.n.e. u oblastima severne Kine. Kaša od prosa je od davnina bila poznata u severnoj Africi, Grčkoj i u većem delu Azije. U srednjem veku, pre popularizacije krompira i kukuruza, proso je bio jedna od najzastupljenijih žitarica, pogotovo u zemljama Istočne Evrope.
PREDNOSTI PROSA
Proso se smatra žitaricom sa najmanjim alergenskim potencijalom. Po sadržaju belančevina proso prevazilazi pirinač i ječam, a po procentu masti ga prevazilazi samo ovas. Proso sadrži esencijalne aminokiseline, kao što su: treonin, valin, lizin, leucin, prolin i histidin. U njegov sastav ulaze i vitamini: K1 (filohinon), koji je značajan za proces koagulacije, vitamin A (beta-karoten), koji ima ulogu u sintezi vidnog pigmenta – rodopsina – pa je na taj način pogodan za sprečavanje očnih bolesti, kao i vitamini B grupe (B1, B2, B3, B4, B5 i B9), koji su bitni za normalno funkcionisanje organizma usled njihove uloge u ključnim reakcijama metabolizma. Proso je bogat i velikim brojem značajnih mikroelemenata, kao što su: kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, sumpor, fosfor, gvožđe, aluminijum, jod, kobalt, bakar, mangan, molibden i mnogi drugi.
PREPORUČUJE SE
Zbog visokog sadržaja vitamina i minerala proso se preporučuje dijabetičarima, osobama sklonim alergijskim reakcijama, osobama koje pate od gastroenteritisa i pankreatitisa. Hranljivi elementi iz prosa utiču i na jačanje imuniteta i regulaciju metabolizma, pa se, prema tome, ova žitarica preporučuje i u ishrani dece i trudnica.
Prosečna hranjiva vrednost na 100g: Energija: 1533 kJ/367 kcal, Masti: 2,0g od kojih zasićene masne kiseline: 0,28g; Ugljeni hidrati: 76g od kojih šećeri manje od 1g; Dijetetska vlakna: 6,9; Proteini: 9,8g; So: 0,01g, Bez glutena. Bez aditiva. Bez konzervansa.
Sastav: Pahuljice od prosa 100%
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Žitarice
|
Brend |
Slavuj |
Dobavljač |
Grecka |
Način proizvodnje |
Gluten-Free, Non Gmo, Vegan |
Namena |
Čišćenje creva, Lenja creva, Nadutost |
Nutritivne informacije |
proteini (više od 10g na 100g), vlakna (više od 10g na 100g) |
Oblik pakovanja |
Pvc kesa |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Pahuljice |