ŠTA SU TO SLAVUJEVE PAHULjICE OD POLBE?
Tajna kvaliteta pahuljica od polbe je jednostavna. Uzima se celo zrno polbe, očisti se od ljuske, pri tome se ne oštećuje unutrašnja opna zrna. Propari se i spljošti se pod pritiskom. Tako pahuljice ostaju nutritivno podjednako kvalitetne kao i celo zrno polbe. Na taj način omogućena je priprema idealnog obroka za celu porodicu. Belančevine koje ulaze u sastav pahuljica od polbe održavaju u vama osećaj sitosti, podižu energiju i omogućavaju bolje usvajanje korisnih supstanci iz hrane, a korisni složeni ugljeni hidrati i vlakna poboljšavaju varenje.
Početkom 21. veka ljudi su ponovo počeli da obraćaju pažnju na polbu – jednu od prvih obrađivanih žitarica u istoriji čovečanstva – koja se kao poljoprivredna kultura uzgaja već preko 10 hiljada godina. Ova blagotvorna žitarica skoro je u potpunosti zamenjena drugim, produktivnijim vrstama pšenice i lakšim za obradu. Ipak, u pogledu zdravstvenih beneficija, polba daleko nadmašuje sve moderne sorte pšenice.
PREDNOSTI POLBE
Glavna prednost polbe nad pšenicom i drugim žitaricama je visok sadržaj proteina i prisustvo 18 aminokiselina. To znači da polba može skoro u potpunosti zameniti namirnice životinjskog porekla. Druga značajna prednost ove žitarice ogleda se u visokom sadržaju vlakana u njoj, što pogoduje brzom i trajnom osećaju sitosti i doprinosi boljoj apsorpciji hranljivih nutrijenata i jačanju imunog sistema. U polbi postoje vitamini B grupe (B1, B2, B3, B6, B12), vitamin E i veliki broj mikroelemenata bitnih za ljudski organizam, kao što su: magnezijum, cink, gvožđe, kalcijum, fosfor, kalijum, selen, bakar i mangan. Zanimljivo je, međutim, da je polba iznenađujuće niskokalorična sa svega 127 kcal na 100 g sirovog proizvoda, pa se, prema tome, polba može bez straha koristiti pri bilo kakvom režimu ishrane.
PREPORUČUJE SE
Polba povećava snagu i elastičnost krvnih sudova, poboljšava rad srca, smanjuje rizik od dijabetesa i snižava nivo masnih naslaga i toksina. Zbog toga se jela od polbe preporučuju, pre svega, osobama sa povišenim nivoom holesterola i šećera u krvi. Takođe, ova žitarica stimuliše rast mišića i jača koštano tkivo, pa je izuzetno pogodna za decu, starije osobe, trudnice i dojilje, kao i za osobe koje podnose teže fizičke i mentalne napore.
Prosečna hranjiva vrednost na 100g: Energija: 1411 kJ/337 kcal, Masti: 0,9g od kojih zasićene masne kiseline: 0,44g; Ugljeni hidrati: 61,3g od kojih šećeri 1g; Dijetetska vlakna: 8,5g;
Proteini: 14,7g; So 0,01g. Nizak nivo glutena. Bez aditiva. Bez konzervansa.
Sastav: Pahuljice od polbe 100%
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Žitarice
|
Brend |
Slavuj |
Dobavljač |
Grecka |
Način proizvodnje |
Non Gmo, Vegan, Vegetarian |
Namena |
Energija, Varenje |
Nutritivne informacije |
proteini (više od 10g na 100g), Visok nivo minerala, vlakna (više od 10g na 100g) |
Oblik pakovanja |
Pvc kesa |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Pahuljice |